Terugblik: Succesvolle concerten in 2022

Op 20 en 27 november presenteerde De Nije Symfony in respectievelijk De Harmonie in Leeuwarden en Trinitas in Heerenveen 2 goedbezochte concerten. Mozarts Requiem in de versie van Maunders en Sjostakovitsj’ vijfde klonken voor in totaal zo’n 800 bezoekers. Bijzonder was de deelname van een tiental Oekraïense vluchtelingen, waarvan enkele met een professionele zangopleiding. Uit de gezamenlijke activiteit ontstonden netwerkcontacten waarvan er één leidde tot het concrete voornemen van enkele deelnemers om in het voorjaar van 2023 een gezamenlijk Oekraïens Pasen te verzorgen.

Door middel van de Wolfgang app konden luisteraars ‘real-time’ informatie krijgen over wat er op dat moment op het podium in de muziek gebeurde. Tot bijna 40% van alle bezoekers keek mee op de smartphone. De reacties waren unaniem positief: Zelfs ‘kenners’ bleken nu zaken te ontdekken in de muziekstukken waardoor ze een waardevollere luisterervaring hadden. In Leeuwarden, maar vooral ook in Heerenveen bezochten veel mensen uit de vluchtelingenopvang (gratis) de concerten.

Een orkest van bijna 70 gevorderde muziekamateurs, waaronder diverse met een afgeronde vakopleiding in de muziek en meerdere conservatoriumstudenten, kwamen uit heel Noord-Nederland samen om in dit project te realiseren. Het koor van zo’n 70 zangeressen en zangers is bijeengebracht onder auspiciën van Collegium Vocale Fryslân, onder leiding van Gerben van der Veen. De zangsolisten voor het Requiem studeerden eveneens aan het Groningse Prins Clausconservatorium. De gehele muzikale leiding was in handen van dirigent Ronald Slager. Sommige deelnemers uit het bestand van De Nije Symfony ondersteunen nu ook in verenigingen voor symfonische amateurmuziek.

Dank aan onze fotograaf Marcel Kieffer, aan onze Wolfgangregisseur Anna Wolters, aan onze gastvrouwen en heren, dank aan zovelen die met ons samenwerkten om dit project te realiseren. Het was een muziekfeest. Dank ook aan onze sponsoren zonder wie we niks voor elkaar hadden gekregen: Lammert Koopmans Stichting, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, Anthony Gasthuis, Ritske Boelemagasthuis, Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Heerenveen en Leeuwarden. En dank aan al onze bezoekers die natuurlijk door middel van hun bezoek ook helpen om dit project en volgende projecten te realiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s