Verbinding & troost met Shostakovich & Mozart

Het tweede project van De Nije Symfony draait om twee iconische werken: het Requiem KV 626 van Wolfgang Amadeus Mozart en Symfonie nr. 5, opus 47 van de Russische componist Dmitri Shostakovich. Toprepertoire dat niet zomaar door ieder amateur orkest uitgevoerd kan worden. De Nije Symfony maakt dit mogelijk in samenwerking met Collegium Vocale Fryslân. De concerten staan onder de inspirerende leiding van dirigent Ronald Slager.

Mozarts Requiem: een bijzondere versie

U denkt het requiem van Mozart goed te kennen? Dan weet u vast wel dat Mozart stierf terwijl zijn requiem nog niet af was. Zijn weduwe Constanze wilde graag het toegezegde geld ervoor innen en vroeg Franz Süssmayr het af te maken. Zijn handschrift leek op dat van Mozart, zodat het voor een ‘echte Mozart’ kon doorgaan. Op basis van gedegen historisch onderzoek meent Richard Maunder dat het sanctus en benedictus onmogelijk van Mozart kunnen zijn. In zijn versie van het requiem die u tijdens onze concerten te horen zult krijgen, zijn die delen dan ook weggelaten. Het lacrymosa is waarschijnlijk het laatste deel waaraan Mozart heeft gewerkt. Hij schreef slechts de eerste acht maten. De versie die wij gaan spelen is aangevuld door Maunders en dus heel anders dan u gewend bent van Süssmayr. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd een schets van de zogenaamde amen fuga gevonden op de achterzijde van een schets voor Die Zauberflöte waardoor we kunnen aannemen dat de fuga in de laatste maanden van Mozarts leven is geschreven. Maunders meent dat dit deel bedoeld was voor het requiem en heeft het daarom laten aansluiten op het lacrymosa
Dus: ook in de 18e eeuw werd er al gesjoemeld met de waarheid ten behoeve van persoonlijk gewin. Nu ‘fake news’ een hot item is, is het meer dan ooit van belang om via gedegen wetenschappelijk onderzoek de waarheid boven tafel te krijgen.

Shostakovich’ vijfde symfonie: verraad of verhuld protest?

Net als precies 100 jaar geleden toen Stalin aan de macht kwam, is het spanningsveld tussen individuele vrijheid en vaderlandsliefde nog steeds een actueel thema. Shostakovich worstelde ermee dat Stalin meende dat kunst dienstbaar moest zijn aan de idealen van de revolutie. Shostakovich’ symfonieën, maar ook zijn kamermuziek en opera’s voldeden doorgaans niet aan dit criterium. De 5e symfonie viel bij Stalin juist wél in de smaak. Was het een knieval richting Stalin en het regime? Wij – en velen met ons – gaan er eerder vanuit dat dit werk een verhuld protest is tegen de dictator en een hart onder de riem voor allen die onder het regime te lijden hadden.

De Wolfgang-app

Als u dat wilt, kunt u tijdens het concert door de beide werken worden geloodst. Als u de Wolfgang-app op uw telefoon installeert (via app store of play store) kunt u met af en toe een blik op uw (gedimde) scherm de achtergronden van de muziek die u hoort meebeleven. Daarbij hebt u voldoende tijd om van de muziek te genieten en de sfeer in de zaal mee te kunnen voelen. Wilt u alleen maar luisteren? Dat kan ook. De Wolfgang-app is zo ontworpen dat gebruikers en niet-gebruikers elkaar niet in de weg zitten. 

Data concerten
Zondagmiddag 20 november 2022 | De Harmonie Leeuwarden | Bestel kaarten
Zondagmiddag 27 november 2022 | Trinitas Heerenveen | Bestel kaarten

Repetitie- en concertschema
Download hier het concert- en repetitieschema (PDF)
Meld je hier aan als musicus voor het Shostakovich project 2022 (google form)

Naar boven >
Home >